Derfor kan kunst give dig en bedre søvn

Derfor kan kunst give dig en bedre søvn

Har du problemer med at sove? Så kunne det være, at du skulle gribe til kunsten. Kunst kan nemlig i visse tilfælde fungere som hjælp mod søvnproblemer.

… Og hvordan hænger det så sammen? 

Jo, det er der faktisk flere mulige forklaringer på. Først og fremmest så er kunst – ligesom skrift og tale – en udtryksform, som kan hjælpe dig med at udtrykke dine følelser. Dette kan hjælpe dig med at få de bekymringer ryddet af vejen, som måske er skyld i dine søvnproblemer.

Foruden dette så kan kunst fungere som et meditativt redskab… Dette kan hjælpe dig med at reducere stress, som – igen – vil resultere i bedre forudsætninger for den gode søvn.

Kunsten som meditation og kunsten som udtryksform kan altså begge have positiv indvirkning på din søvn. I denne artikel vil jeg forklare dig nærmere omkring, hvordan det hele hænger sammen. 

Inden du læser videre: Overvej om dine søvnproblemer måske kunne skyldes, at du ikke har en ordentlig seng. En dårlig seng er nemlig ofte grunden til, at vi ikke kan slappe ordentligt af, så snart vi smider os på madrassen. Jeg vil ikke komme nærmere ind på dette aspekt af søvn i denne artikel men kan blot fremhæve, at der er meget information at hente om området på hjemmesiden Sengeguruen.dk.

Bedre søvn med kunstens meditative egenskaber

Kunst er gennem århundreder blevet forbundet med det meditative – Ikke bare i Vesten men faktisk på tværs af kulturer. Det er der en meget god grund til. En grund som hænger tæt sammen med dit fokus.

Måske kan du genkende det øgede fokus, du har, når du tegner eller maler? I processen med at skabe kunst, flytter du nemlig dit fokus over på kunstværket. Selve denne styring af dit fokus kan betegnes som en central del af den meditative proces.

… Når du flytter dit fokus over på at skabe kunst, flytter du nemlig samtidig dit fokus væk fra dagligdagens bekymringer. Dette vil kunne hjælpe dig med at sænke stressniveauet – og netop stress er jo én af de helt store syndere, når det kommer til søvnproblemer.

Skyldes dine søvnproblemer stress, kan det således være en god idé at prøve kunst af som en stressreducerende aktivitet. Vær dog opmærksom på at vi ikke kan give nogle garantier for den positive virkning i en bred, generaliserende artikel som denne. Lider du af stress – eller har du mistanke om det – bør du derfor overveje at søge professionel rådgivning. Snak eventuelt med din egen læge omkring dette.

Udtryk dig via kunsten og sov bedre

Vi mennesker har mulighed for at udtrykke os på mange forskellige måder.

De fleste af os tænker nok på skrift og tale, når vi taler om at udtrykke os.. Men også eksempelvis mimik, gestikulation og dans er udtryksformer, som mange af os gør brug af. Og så er der naturligvis lige én udtryksform mere, du måske ikke tænker så meget over: Kunsten.

Kunst er en god måde til at udtrykke vores tanker… Herunder også bekymringer. Og netop bekymringerne er ofte én af de helt store syndere, når vi taler søvnproblemer.

En almindelig årsag til søvnproblemer er nemlig, at vi ligger og grubler i sengen. Denne grublen kan hænge sammen med, at vi ikke har været i stand til på den ene eller anden måde at udtrykke vores bekymringer. Hermed bliver bekymringerne hængende – Og de kan blot blive værre og værre, som dagene går.

Kunst er særlig givtig som udtryksform for dig, som har svært ved at udtrykke dig på de andre gængse måder. Det kunne eksempelvis gælde dig, der er introvert og/eller genert og derfor får problemer, når du skal udtrykke dig i tale.

Ligger du ofte og vender dagligdagens små og store problemer i sengen, når du egentlig burde sove så overvej derfor, om kunst kunne hjælpe dig med at finde ro… Er det tilfældet, så kunne kunsten nemlig med høj sandsynligvis også hjælpe dig til en bedre søvn.